Nacionalinė virtuvė (Comida criolla)
Dominikos Respublikos gyventojai vadovaujasi principu – viskas kas lėkštėje turi būti šviežia. Dominikiečiai patys augina daugelį savo šalyje plačiai vartojamų produktų, tad turi visas galimybes ant savo pietų stalo matyti šviežią maistą. Derlingose Cibao slėnio žemėse gyventojai augina daugelį dalykų – pradedant kiviais ir įvairiomis uogomis baigiant omarais bei egzotiškomis žuvimis.
 
Dominikos Respublikos virtuvė - tai sotus ir gausus maistas. Šalies gyventojai maisto gaminimo ypatumus bei metodus daugiausiai perėmė iš ispanų ir afrikiečių. Tradiciniai šios šalies valgiai nėra aštrūs. Dažniausiai valgomi mėsos, žuvies, paukštienos ar jūrų gėrybių patiekalai. Garnyrui dažnai naudojami ryžiai, pupelės arba daržovės. Maistas labai aromatingas bei gausus ingridientų. Dominikos Respublikos gyventojai mėgsta mėsos patiekalus. Dominikos virtuvę reprezentuoja kiauliena, kepta ant iešmo. Vištiena yra taip pat labai populiarus šios šalies valgis. Retas šios šalies patiekalas apsieina be ryžių. Tai pagrindinis produktas, kuris gali būti naudojamas kaip garnyras ir kaip atskiras patiekalas. Patys ryžiai gali būti patiekti įvairiausiais būdais bei reikšti visiškai skirtingus patiekalus. Taip pat Dominikos Respublikos gyventojai išradingai gamina įvairiausius patiekalus iš bananų. Iš Platanas (bananų rūšis) dominikiečiai pagamina virtų, keptų, troškintų, sūdytų arba saldžių patiekalų. Taip pat yra gaminama bananų košė.
 
Pagrindiniai tradiciniai Dominikos Respublikos patiekalai:
- Nacionalinis patiekalas – Sancocho. Tai mėsos ir daržovių troškinys, tačiau šis troškinys gali būti paruoštas iš skirtingų rūšių mėsos (nuo kiaulienos iki jūros gėrybių) bei įvairiausių daržovių. Sancocho prieto yra ruošiamas iš ne mažiau kaip septynių rūšių mėsos.
- Asapao – tai tiršta sriuba iš mėsos, ryžių ir įvairių daržovių.
- Arroz con Pollo - vištiena su ryžiais.
- La Bandera. Šio patiekalo pavadinimas reiškia vėliavą. Ir iš tikųjų jis spalvingas ir sudarytas iš šalies vėliavos pagrindinių spalvų. Balti ryžiai, raudonos pupelės, kepti žalieji platanai (bananų rūšis) patiekti kartu su troškinta mėsa ir salotomis.
- Longaniza – troškintos kokosų piene ožkienos, žuvies dešrelės.
- Nacionalinis gėrimas -  romas. Populiariausios rūšys – Brugal, Barselo, Bermudes
- Populiariausia nacionalinio alaus rūšis – "La Presidente".

Mėgstantys jūros gėrybes neliks nusivylę. Nuvykę į pakrantę išsirinkite didžiausią langustą bei jo paragaukite. Čia jie švieži ir tikrai skanūs. Galite ragauti patiekalų iš chillo (žuvis lynas), camarones (krevečių), mero (ešerio), o taip pat omarų bei įvairiausių žuvies rūšių.
Dominikos Respublikos desertai – dažniausiai itin saldūs.

Viešėdami Dominikos Respublikoje būtinai paragaukite nors kelių šios šalies tradicinių patiekalų, o norintys daugiau tarptautinės virtuvės liks taip pat nenusivylę. Dominikos Respublikoje restoranuose bei kavinėse patiekiami ne tik tradiciniai patiekalai. Asortimentas restoranuose yra tikrai įvairus ir nebrangus.
 
Linkime Jums „Buen provecho“ (gero apetito) ir sėsdami prie vaišingų Dominikos Respublikos gyventojų stalo, nepamirškite to palinkėti jiems patiems.